Wednesday 29 February 2012

Cum sa vinzi sau sa cumperi o masina online

Daca te-ai decis sa cumperi sa vinzi o masina, partea frumoasa (si grea) doar de acum incepe. Piata masinilor din Romania e destul de extinsa si e mult mai extinsa decat sediile impresionante ale dealerilor autorizati. Practic, in fiecare zi sunt vandute sute, poate chiar mii de masini prin tara, cele mai multe fiind vandute direct de proprietari. Printre cele mai simple metode de a vinde o masina este de a merge la un targ de profil. Cam in toate orasele mai mari din tara, exista spatii amenajate pentru vanzarea masinilor la mana a doua. Sigur, e mai usor de zis decat de facut, pentru ca trebuie sa te deplasezi pana acolo (destul de incomod iarna) si sa duci masina cu tine. Apoi, poate fi destul de frustrant sa faci efortul de a merge pana acolo si sa nu gasesti ce-ti doresti- ce util ar fi sa poti sa mergi la sigur, intr-un loc unde ori exista masina pe care ti-o doresti, ori poti cunoaste oameni interesati de masina ta de vanzare. Bineinteles, internetul e spatiul providential pentru acest tip de comert.

 Siteurile care gazduiesc anunturi gratuite de toate felurile s-au inmultit semnificativ in ultimii ani, inlocuind versiunile tiparite ale ziarelor de anunturi. Practic, oricine poate publica anunturi gratuite online, iar siturile dedicate vanzarilor de masini sunt printre cele mai de succes din valul de pagini web de profil. Cei mai multi clienti sunt atrasi de preturile scazute ale masinilor vandute prin intermediul internetului si de faptul ca pot filtra rezultatele astfel incat sa gaseasca ofertele aflate in imediata vecinatate. Siturile ofera optiunea de a grupa anunturile pe judete, astfel ca-n doar 10-20 de secunde de navigare a paginii respective, puteti avea o lista foarte actuala a masinilor de vanzare din zona dumneavoastra.

 In cazul in care doriti sa vindeti o masina, solutiile sunt la fel de simple. Trebuie doar sa completati un formular in care sa listati datele tehnice si legale ale masinii, precum si cateva poze relevante. Incercati sa scrieti un text descriptiv cat mai clar si atragator si sa stabiliti un pret totusi rezonabil de pornire. Si, ca ultim, detaliu, intotdeauna mentionati ca e “negociabil”. Chiar daca nu e, ii va face pe cumparatori sa se simta mai in largul lor in timpul discutiei.

Sfaturi pentru cumparatori:

-          Verificati mai multe situri inainte de a contacta pe cineva. Daca vedeti aceeasi masina listata pe mai multe pagini web, dar cu detalii diferite, s-ar putea sa aveti de-a face cu o inselatorie.

-          Cereti tot timpul detalii suplimentare legate de masina si fiti foarte circumspect in legatura cu anunturile fara fotografie. Practic, vanzatorul nu poate invoca un motiv rezonabil pentru a nu lista fotografii si chiar clipuri video cu masina de vanzare.

-          Nu va aruncati la o oferta, chiar daca pare una buna. Intotdeauna pot aparea oferte mai bune peste noapte (la propriu), asa ca dati-va un interval de cateva saptamani, cel putin, in care “vanati”. Daca situl ofera optiunea, nu uitati sa va abonati la un feed RSS, astfel primind ofertele cele mai noi pe e-mail.

Sfaturi pentru vanzatori:

-          Informati-va amanuntit in legatura cu detaliile tehnice ale masinii (motor, transmisie, caroserie etc. ) si listati o descriere exacta a modelului. Veti parea mult mai serios ca si comerciant.

-          Oferiti imagini clare cu masina, atat din interior, cat si din exterior- e foarte usor, chiar si un telefon poate oferi calitate video multumitoare. De asemenea, motivati vanzarea masinii, astfel incat anuntul sa nu fie suspicios.

-          Fiti ferm, dar politicos, in timpul negocierilor online si raspundeti celor care va pun intrebari. O pagina “abandonata” e mult mai putin atragatoare pentru un potential cumparator.


anunturi gratuite online, anunturi gratuite online

No comments:

Post a Comment