Chiar daca totul se schimba cu repeziciune, anticariatele raman un pilon adanc infipt in trecut
Suntem in plina era digitala in care informatia tiparita, datorita rigiditatii sale fizice, pierde din ce in ce mai mult teren. Intreagul publishing este in criza. Cartile isi restrang din zi in zi arealul. Internetul castiga din ce in ce mai mult teren in detrimentul bibliotecilor clasice. Tot mai multi cititori pasionati apeleaza la carti on line. Exista totusi o categorie de cititori, restransa si imbatranita, care inca mai cauta acele carti vechi, trecute prin sute de maini si devorate de multi ochi avizi. Pe scurt, cartile cu personalitate. Carti care au intotdeauna o poveste suplimentara de spus, o poveste care este in spatele povesti, ceva care tradeaza parfumul lumilor trecute, un parfum inefabil, la care au acces doar initiatii.
Oferta anticariatelor
Din fericire, mai exista anticariate. Fiecare oras cu ceva pretentii are cel putin doua (poate pentru ca piata de desfacere sa fie una concurentiala). Cumparatorii: in ziua pensiei, obligatoriu batranii, dar si studenti si elevi nostalgici sau in cautare de titluri mai vechi, de specialitate, doar o mana de cititori pasionati. Marfa exista din belsug, insa nu pe toate gusturile. Cele mai multe sunt cartile de beletristica, literatura universala sau romaneasca. Urmeaza cele de specialitate, cateva rafturi dedicate artei si alte cateva cu carti umaniste (istorie, psihologie, stiinte sociale). Multe carti tehnice. Lipsesc insa titluri de actualitate si autorii cu oarecare notorietate. Putine sunt editiile aparute dupa revolutie. Colectionarii vor avea mai mult succes in anticariatele din Ardeal, unde emigrarea in masa a sasilor a lasat in urma intregi biblioteci extrem de valoroase. Chiar daca un numar mare de astfel de colectii a fost deja epuizat, ispitele sunt in continuare numeroase.
Un loc aparte in acest domeniu este ocupat de cartile online pentru ca este mult mai simplu sa te plimbi printr-un anticariat online. E drept, putine sunt anticariatele autohtone care savina cu o oferta profesionista. Totusi, colectionarii inraiti sunt mai putin interesati de modul de prezentare sau de cat de profesionist este designul site-ului vizitat. Ei sunt interesati in special de oferta, iar cartea online este in crestere. Insa daca sunteti in cautare de carti vechi, trebuie sa renuntati la idea de a da peste vreun chilipir. In mediul online, utilizatorii sunt avizati, iar vanzatorii dispusi sa astepte pana vor primi pretul corect. Mai exista si acele site-uri de licitatii. Aici puteti avea surprize placute. Multi isi lichideaza bibliotecile , fiind mai putin interesati de pretul obtinut cat de vanzarea in sine.â
Viitorul este digital
In concluzie, chiar daca poate parea paradoxal, mediul virtual, esentialmente digital, ajunge sa acapareze Åi cartea scrisa. Un anticariat online este intotdeauna mult mai ieftin de administrat decat unul real, situat intr-o zona buna, cu vad. Poate profitul nu este comparabil, dar, fara indoiala, viitorul va da credit mediului online. Orice carte va putea fi citita si on line. Toata informatia va fi accesibila peste doar cativa ani pe suporturi digitale. Si atunci, de ce am mai cumpara carti? Din obisnuinta, din placerea de a mirosi o carte, de a o rasfoi. E o intimitate cu autorul pe care nu o poti avea in mediul virtual, prin excelenta unul depersonalizant. Este clar, timpul cartilor asa cum le stiau bunicii nostri este pe sfarsite. anticariatele vor disparea incet si sigur, cu toate vestigiile pline de farmec pe care le ascundeau. Insa pana atunci, sa ne bucuram de ele cat le mai avem!
carti online, carti online
No comments:
Post a Comment