Wednesday 25 April 2012

Aerul conditionat-o necesitate

    In ultimii ani este tot mai important sa beneficiem de cel mai sporit confort din multe puncte de vedere, iar pentru asta descoperirile stiintifice, tehnice si medicale sunt tot mai multe, menite sa usureze viata si sa simplifice existenta.

    In era calculatoarelor, a smartphonurilor, a tabletelor avem nevoie de ceva destul de important, in toiul verii caniculare, si anume un aparat de aer conditionat hitachi, care avand atata tehnologie in jur ajungem sa il consideram o banalitate.

    In urma cu doar putini ani, sa ai aer conditionat era  un lux rar pe care putini oameni, cel putin in Romania si-l permiteau, dar dinamica descoperirilor si ritmul alert al vietii, au facut posibil ca sistemele de racire a aerului sa devina un lucru obisnuit si necesar.La ora actuala este aproape imposibil sa calatoresti in toiul verii intr-o masina fara aer conditionat.

   E adevarat,acum cativa ani, aerul era mai suportabil, nu existau atatea masini, era restrictie la circulatie, nu era atata poluare, care sa accentueze efectul de sera, desi, cred ca intotdeauna vara, cu temperaturi ridicate este greu de suportat.

   De aceea, la ora actuala aparatele de racire a aerului au devenit ceea ce este fierul de calcat  in orice casa, un lucru aproape indispensabil pentru unii, chiar extrem de binefacator pentru altii. Iar in birouri, fabrici, spitale, scoli un asemenea aparat este foarte important, chiar poate salva vieti, si asta o spun fara sa exagerez. 

   Instalarea unui aparat se face repede si usor, iar manipularea cu aceeasi usurinta, fiind accesibil chiar si acelor persoane care au probleme cu noile tehnologii.Iar in marile orase mai ales din sudul tarii, aerul conditionat este chiar esential pentru a putea supravietui temperaturilor incredibil de ridicate din ultimii ani.

   Ca si descoperire, aerul conditionat a fost folosit printre primele dati de egipteni,fiind un sistem de apeducte in pereti, care foloseau apa rece pentru a racori aerul,fiind folosit doar de clasele superioare, iar ca si concept de "aer conditionat", a fost folosit prima data la inceputul secolului al 20-lea, de catre un inginer din industria textila, Stuart Cramer, care incerca sa imbunanatateasca conditiile de lucru din fabrica. Dezvoltarea aparatelor care sa ajute la racirea aerului a inceput in anii 1950, atat pentru masini cat si pentru case, ca urmare a dezoltarii industriei sub toate aspectele ei, astfel producerea de astfel de aparate nu mai avea costuri prea ridicate. Dezvoltarea industiei sistemelor de racire a atras dupa ea si dezvoltarea altor industrii, deoarece munca se putea astfel desfasura in cele mai optime condtii. Aceasta se vede cel mai bine in SUA unde exista si cele mai mari firme care produc aparate, cat si cei mai multi consumatori,practic nu exista cladire fara aer conditionat timisoara sau masini fara asa ceva.

  Ca idee, daca a existat vreo inventie care sa fii crescut productivitatea muncii, ajutand la dezvoltarea industriilor, atunci, cred ca aparatele de aer conditionat au fost acea inventie.

  

  

 


Tags: aer conditionat hitachi

No comments:

Post a Comment