Wednesday 25 April 2012

O modalitate de a suporta canicula

          De ce sa folosim aer conditionat? Pai in primul si in primul rand un roman obisnuit se gandeste la sisteme de racire foarte scumpe si extrem de sofisticate, cu sisteme de operare avansate, comparabile ca pret cu o masina, dar eu vorbesc despre aparat  aer conditionat ieftin care pur si simplu ajuta extrem de mult la temperaturi de peste 30 de grade. Deja achizitionarea unui aparat de aer conditionat nu mai suporta amanare, un asemenea aparat nu mai e un lux, ci a devenit o necesitate. Asta e cea mai eficienta arma cu care putem lupta cu canicula si temperaturile extrem de ridicate din ultimii ani.

          Sa nu uitam faptul ca locuim in orase suprapopulate, supraaglomerate, pline de masini si praf, iar vara deja a devenit insuportabila, cu temperaturi de 50 de grade la nivelul solului, iar masinile se inmultesc pe an ce trece, deci creste si traficul, si in acelasi timp cu el si temperaturile la nivelul solului, pana sau chiar peste temperatura de topire a asfaltului.

         Asa ca, sa ai aer conditionat ieftin este absolut necesar in perioada ce urmeaza. Cei care isi spun ," Lasa ca trece si vara asta!" se inseala amarnic. Cred ca asistam  din ce in ce mai mult la o incalzire tot mai ai accentuata si tot mai lunga ca timp, care are ca rezultat refugierea permanenta in casa in urmatorii zeci de ani, ca sa fiu darnica. 

          Avand in vedere cat s-a schimbat clima cred ca ar trebui sa fie obligatoriu introducerea sistemelor de racire a aerului in absolut toate institutiile si chiar in firme. Nu trebuie  sa fie ceva pretentios, poate fii si  un aparat de aer conditionat ieftin, care sa ii ajute pe cei care muncesc sa poata sa isi indeplineasca sarcinile, fara a exista riscul sa li se faca rau.

          In Romania, din pacate toate anotimpurile ne prind nepregatiti: iarna cu zapada, vara cu canicula, de parca locuim in tara asta doar de un an. Si in fiecare an exista victime ale anotimpurilor, dar totusi cea mai periculoasa este canicula. De ce? 

         Pai in primul rand exista foarte multi bolnavi de inima in Romania, care indura foarte greu canicula, chiar daca nu ies pe strada, pentru ca in blocuri, betoanele se incing foarte tare, iar temperaturile din casa sunt chiar mai mari decat cele de afara. Un  aparat de aer conditionat  te ajuta sa treci totusi mai usor peste caldura, devine  mult mai suportabila.

          Iar pe de alta parte macar in propria casa sa existe aerul rece atat de dorit de toata lumea in toiul verii.

         In spitale precum si  in scoli ar trebui introduse obligatoriu sistemele de racire, avand in vedere ca acolo sunt concentrati multi oameni intr-un spatiu relativ mic, astfel ca temperatura creste destul de mult, iar riscul de a lesina din cauza caldurii este mare, avand in vedere ca este vorba de oameni bolnavi sau copii.

         Ar trebui instalate un  aparat de aer conditionat ieftin in orice casa si bloc, exact asa cum se fac izolarile termice, pentru ca, eu cred, si asta e parerea mea, ca e mai greu de suportat canicula decat frigul.

         Dar poate vom astepta cu sufletul la gura, cum facem in fiecare an, sa nu fie canicula, desi chiar sunt sigura ca va fii.

        

 

 

 

 

 

 


Tags: aer conditionat ieftin

No comments:

Post a Comment