Thursday 26 April 2012

Marea Unire UK – sau cum stiu romanii din Anglia sa se uneasca in cuget si-n simtiri

De ce am intitulat acest articol Marea Unire UK? Aceasta este probabil intrebarea legitima care se naste in interiorul fiecarui cititor al acestui articol. Raspunsul este urmatorul, rar mi-a fost dat sa vad asa un consens si un spirit de adunare si rememorare a acelor frumoase evenimente de la 24 ianuarie 1859 precum am vazut la romanii din UK. Unirea Principatelor Romane sub Cuza, un eveniment care lasa reci pe multi romani traitori in mioritica noastra tara. Influentati insa probabil de spiritul englez, romanii care traiesc in Londra si alte orase sau zone britanice au asaltat Internetul, retelele de socializare, barurile, cafenelele si au sarbatorit aceasta zi cu mare distractie si show, specific....britanic! Din acest motiv, Marea Unire Romaneasca, fara sa-si schimbe identitatea primara, si-a schimbat denumirea in Marea Unire UK! In acesat mod, romanii nostri care traiesc in Anglia ne-au aratat ca nu e deloc desuet sa ramai patriot si sa-ti rememorezi trecutul glorios. Cu toate ca nu e usor sa traiesti nici in UK, munca si greutatile de acolo sunt percepute la alt nivel decat cele percepute de romanii nostri autohtoni. Este greu sa iti mai vina sa sarbatoresti cand stressul ca nu ai bani de paine, haine sau taxe risca sa iti inghita toate resursele de energie. Orice si oricine ar spune, un spirit sanatos se regaseste intr-un portofel sanatos, parafrazand un proverb actualizat la realitatile noastre actuale.

Pe Internet, inainte de aceasta data de 24 ianuarie, s-a dat vestea printre toti romanii ca Marea Unire UK ii asteapta pe toti, fara deosebire, in puburi, pe forumuri sau in piete. Un spirit civic neasteptat si neagreat la noi in tara, datorita manjirii lui de catre discursurile propagandistice desantate ale diversilor conducatori pe care i-a avut Romania din 1945 incoace. Dar acest spirit civic s-a si auto educat in randul unor conationali care traiesc si muncesc de ani buni intr-o alta tara si civilizatie. Unii dintre ei au ajuns chiar prosperi sau chiar in situatia de a conduce ei mici afaceri. Romanul e inventiv, descurcaret si muncitor atunci cand ii sunt apreciate si remunerate corespunzator calitatile native. Din aceste motive, foarte multi romani care inca n-au calcat cu piciorul pamantul Marii Britanii incearca sa o faca pentru prima oara, fara sa le pese de posibilele dificultati, de distanta, de diferentele etnice, lingvistice si culturale. Cand tara mama nu-ti mai ofera nimic, nici macar speranta, aceste dificultati par mult mai mici in comparatie cu beneficiile. Si cand spun beneficii nu ma refer numai la nivelul de trai material ci si la cel spiritual, pentru ca in Anglia nu au plecat doar oameni cu cateva clase pentru munca de jos, acolo au plecat oameni inteligenti si muncitori, care ofera societatii britanice si intelighentia, pe langa forta de munca obisnuita. Chiar daca pe de alta parte romanii inca mai sunt si injurati datorita faptelor anti sociale comise de acei conationali de care ne e rusine, englezii ne stimeaza si inteleg faptul ca suntem o natiune care se poate integra in sistemul lor de valori.

Afluxul tot mai mare de romani in UK nu se va opri curand. Asta datorita faptului ca Internetul, Media si exemplele de succes relatate de insisi romanii de acolo ii determina pe multi autohtoni sa-si ia in continuare talpasita din Romania, in cautare de o soarta mai buna si mai dreapta. Nu e usor, si mai ales cand nu ai alaturi de tine familia sau prietenii. Pentru asta sunt insa romanii din UK, cei pentru care s-a si inventat termenul de marea unire UK, pentru ca ei sunt foarte uniti si se ajuta reciproc, spre deosebire de cei din tara. La fel procedeaza si cu romanii noi veniti acolo, asa ca nu exista motive de ingrijorare privind singuratatea si abandonul. Aceste 2 fenomene sunt specifice statului roman si nu romanilor din UK, oameni seriosi, muncitori si solidari cu semenii lor mai necajiti. 


Tags: anunturi uk, romanii in uk, romani.co.uk

No comments:

Post a Comment