Wednesday 25 April 2012

Protejeaza viitorul cu energia verde

Indubitabil viitorul apartine solutiilor ecologice pentru simplul motiv ca resursele conventionale isi vor epuiza stocurile in urmatorii douazeci sau treizeci de ani, oricat ar incerca marile puteri energetice ale lumii sa ne faca sa credem ca exista resurse pentru o perioada mult mai mare de vreme. Pana la urma de ce sa incercam sa descoperim daca chiar asa stau lucrurile si sa ne trezim pe marginea prapastiei cand sondele de petrol isi vor da obstescul sfarsit sau muntii ingauriti pe dinauntru se vor prabusi in haurile sapate chiar de noi.

Pana la urma chiar nu merita acest lucru, mai ales ca tot ceea ce emitem in atmosfera ca rezultat al arderilor acestor combustibili fosili se intoarce impotriva noastra prin celebrul de acum efect de sera care ne inghite pe zi ce trece. De ce sa nu trecem treptat si global catre solutiile alternative pe care tot natura ni le pune la dispozitie aratandu-ne ca putem si altfel. Probabil ca este o chestiune de timp si interese ale celor care vor inca sa isi umple visteriile, dar nu va mai dura mult pana cand directia va fi schimbata si energia verde va fi cea care ne va furniza necesarul de consum.

Suntem tributari progresului tehnologic pe care insine l-am creat si inca il dezvoltam prin folosirea din ce in ce a mai multor echipamente electrice, unele dintre ele extrem de necesare in anumite domenii, iar altele poate doar mofturi de moment care vor fi date uitarii in scurta vreme. Pe langa acestea ne-am obisnuit sa folosim si echipamente iluminat cu puteri foarte mari, uneori fara discernamant, lasand sa se scurga mii, poate zeci de mii de megawati doar prin simpla supraincarcare cu corpuri iluminat in locuri si pentru intervale de timp despre care uitam pur si simplu.

De ce nu am incerca sa folosim mai rational toate aceste corpuri de iluminat interior prin pozitionarea lor locala in zona de interes si mai ales sa inlocuim becurile clasice cu cele economice care pot oferi o arie destul de variata de putere in lumeni si tenta de culoare a luminii. Probabil ca in scurta vreme, constransi de pretul mereu crescand al energiei electrice, vom trece si la aceasta etapa.

Pana atunci insa, nu poate trece neobservata tendinta tot mai crescanda a instalarii individuale si dezvoltarii parcurilor de centrale verzi pentru producerea de energie electrica si chiar calorica. Prin instalarea unor panouri solare, in propria gospodarie, veti avea bucuria sa puteti utiliza energie electrica cel putin pentru iluminatul locuintei, iar in cazul folosirii unei baterii de panouri solare, deja obiecte electrocasnice de putere mica vor putea fi functionale. Un panou solar, instalat pe acoperisul casei, va putea chiar genera suficienta energie calorica pentru incalzirea apei menajere. Daca la acestea veti adauga si una sau mai multe turbine eoliene, atunci deja puteti spune ca sunteti pe cale sa reziliati contractul cu furnizorul de energie electrica.

Toate aceste instalatii in acest moment sunt deja functionale in foarte multe locatii si in plus pentru eficientizarea productiei de energie electrica s-au construit parcuri de centrale solare si eoliene ce pun in miscare generatoare de curent electric, care in functie de capacitatea instalata pot alimenta fara probleme comunitati mici si medii de locuinte si chiar mici afaceri industriale locale ale fermierilor.

O asociere in acest mod a viitorilor clienti, este cu atat mai profitabila, deoarece costurile de instalare ar putea fi preluate initial de catre o companie privata, iar prin furnizarea energiei electrice catre consumatori si recuperarea prin vanzare a acesteia a costurilor initiale, compania ar putea sa dezvolte ulterior si alte asemenea parcuri de producere a energiei verzi. Nu ne ramane decat sa ne organizam, cel putin in micile comunitati si sa solicitam cea ce este mai de pret decat orice in lume si anume sanatatea noastra, atat de afectata prin poluare.

No comments:

Post a Comment