Tuesday 5 June 2012

Reconsidera-ti pozitia fata de canicula

Suntem in mijlocul unei perioade lungi de timp in care schimbarile meteorologice par a nu se mai stabiliza, iar ceea ce este neplacut rezida din faptul ca extremele au ajuns sa fie normalitati ale modului de manifestare al fenomenelor meteo. Cauzele le cunoastem, principalii vinovati sunt printre noi, insa nu ne putem arata cu degetul unii pe altii pentru ca altfel am risca sa fim cu totii, o intreaga planeta, in urma cu 100 de ani de civilizatie. Da, civilizatie, pentru ca aceasta a fost si inca mai este pretul platit pentru faptul ca deja in zone arctice temperatura incepe sa devina suportabila, in timp ce banchizele se subtiaza si se prabusesc in ocean, iar in zonele temperate am ajuns sa suportam valori ale temperaturilor pe care le putem intalni lejer in mijlocul continentului african, iar umiditatea poate fi lesne comparata cu cea amazoniana.

Sunt incercari seriose de a mai salva ce se mai poate salva, sau cel putin de a stopa pe cat se poate acest fenomen, insa la nivel global parca inca nu inseamna nimic. Pana una alta, noi cei care ne ducem viata in orasele mari suntem cei mai puternic afectati de valul de canicula care se lasa peste noi inca din lunile de primavara si care se tot inteteste pe masura ce inaintam catre vara. Nici locuintele noastre nu ne ajuta prea mult, multe dintre ele inca nefiind la un standard de protectie termica necorespunzator, dar avem ceva sperante in acest sens in perioada imediat urmatoare.

Dar pana atunci, trebuie sa ne reconsideram pozitia fata de canicula verii si sa optam pentru solutii de climatizare, sigurele care ne mai pot aduce ceva odihna mai ales in timpul noptilor de-a dreptul tropicale. Instalarea unui aparat de aer conditionat 9000, este in acest moment aproape la indemana oricui, nu spunem asta cum ca ar fi un electrocasnic ieftin, insa daca am face un mic efort in decurs de un an s-ar putea ajunge la o suma rezonabila pentru cumpararea unui astfel de aparat.

Problema pe care trebuie sa o aveti in vedere cand deja ati decis pentru acest lucru, al cumpararii unui aparat de aer conditionat, este cea legata de capacitatea sa de lucru pentru producerea de aer rece, in mod deosebit, pentru ca exista si posibilitatea de a fi utilizat si in varianta de producere de aer cald in anuminte conditii minime de temperatura negativ-extrioara. Dar cum aici discutam despre domolirea caldurii excesive din casele noastre, sa vedem ce avem de facut pentru a putea alege un aparat de aer conditionat, eficient pentru spatiul in care dorim sa climatizam aerul ambiental.

In primul rand, va trebuie facuta o observatie simpla a incaperii unde va fi instalata unitatea interna. Daca camera este pozitionata in plin soare pe toata durata zilei si daca are mai mult de un perete exterior, atunci cu siguranta aportul de putere al comporesorului va trebui sa fie mai mare. Daca la aceste aspecte se adauga si faptul ca suprafata totala a camerei depaseste 20 de metri patrati, cu siguranta un aparat de aer conditionat, cu o putere de 12000 btu, va fi unul corect dimensionat.

In comparatie cu acest exemplu, daca avem de-a face cu o camera mai mica, situata pe partea de nord a cladirii, care are doar un sigur perete in extrior, iar suprafata sa totala nu depaseste 12 metri patrati, atunci un aparat de aer conditionat, de puterea amintita anterior este deja supradimensionat si nu va fi eficient din punct de vedere al consumului cu energia electrica. O putere potrivita pentru acest din urma exemplu s-ar incadra in valoarea de 9000 btu.

Daca nu detineti suficiente informatii sau doriti sa aveti o dimesionare perfecta a capacitatii compresorului acestui aparat de aer conditionat pe care intentionati sa-l instalati, cereti sfatul unui tehnician profesionist al firmei de la care veti comanda si mai apoi solicita instalarea sistemului de climatizare. Orice dimensionare precara, va avea rezultate directe in buna functionare a aparatului de aer conditionat si in plus costuri nedorite cu energia electrica.


Tags: aer conditionat 9000, aer conditionat hokkaido

No comments:

Post a Comment