Tuesday 6 March 2012

Casa verde 2012

 “Monitorul Oficial al Romaniei nr.310 / 05.05.2011: Ordinul ministrului mediului si padurilor pentru aprobarea Ghidului de finantare a Programului privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire. Scopul programului . Scopul acestui program il reprezinta imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului prin reducerea gradului de poluare cauzata de arderea lemnului si a combustibililor fosili utilizati pentru producerea energiei termice folosite pentru incalzire si obtinerea de apa calda menajera, precum si stimularea utilizarii sistemelor care folosesc in acest sens sursele de energie regenerabila, nepoluante, prin finantarea din Fondul pentru mediu a proiectelor privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire”. La baza acestor reglementari legale sta si programul casa verde.

   Romania are un potential urias in ceea ce priveste investitiile in energii regenerabile. In plus avem o tara foarte frumoasa si este pacat sa nu avem grija de ea. Nivelul poluarii creste rapid de la an la an si perioada de care are nevoie mediul pentru a se regenera este foarte lunga. Programul, care se adresează exclusiv persoanelor fizice, constă în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, în funcÅ£ie de tipul instalaÅ£iei, astfel:

  • până la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare:
  • până la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de căldură;
  • până la 6.000 lei pentru instalaÅ£ie de producere a energiei termice pe bază de peleÅ£i, brichete, tocătură lemnoasă, precum ÅŸi orice fel de resturi ÅŸi deÅŸeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

   Produsele care sunt eligibile pentru a primi aceste sume de bani sunt in principiu : panouri solare, centrale cu peleti, pompe cu caldura, panouri solare.

   Panourile solare sunt asociate de regula cu rezervoare de stocare a energiei si rolul lor este acela de a incalzi apa din locuinta cu ajutorul energiei solare. Transmiterea energiei termice intre panoul solar si locul unde aceasta este dorita se face in doua moduri si anume cu utilizarea unei surse de energie externa sau fara. In cazul in care se utilizeaza un panou solar cu sursa de energie externa avem de-a face cu sisteme ce au pompe actionate electric si sisteme de reglare automata. In cazul in care nu exista o sursa de energie externa se practica utilizarea principiului diferentei de densitate a agentului termic ( termosifon ) . Altfel decat la incalzire centrala, functionand pe acelasi principiu, in acest caz rezervorul trebuie sa se gaseasca deasupra panoului solar. Adesea panoul solar si rezevorul constituie un bloc comun. Daca este asociat cu un rezervor de stocare a energiei, se poate asigura incalzirea cladirii numai cu energie solara.

   Centralele pe peleti sunt centrale termice care au pe post de combustibil in loc de lemn sau carbuni peleti. Acest produs este un deseu lemnos obtinut de regula din rumegus presat fiind adus la o densitate energetica dubla fata de cea a lemnului verde neuscat. Metoda de fabricare este relativ simpla, se folosesc resturi lemnoase ( cel mai probabil reminiscente de la o fabrica de mobila ) care se amesteca impreuna cu un liant si sunt presati astfel incat sa obtina o densitate foarte mare. Puterea lor calorica se incadreaza intre 3500 si 4500 kcal/kg , umiditatea este foarte mica sub 8%. Aceste produse au avantajul de a fi foarte ieftine, relativ usor de produs, autonomie foarte mare. Practic modul lor de producere este un proces ecologic pentru ca ajuta la curatirea mediului natural de materiale poluante pentru sol. O alta curiozitate este ca emisia de fum la ardere este foarte redusa facandu-l utilizabil si la seminee in interiorul unei locuinte. Nu mai spunem ca cenusa rezultata in urma arderii peletilor poate fi folosita ca si ingrasamant natural. Ar exista si niste dezavantaje dar cel mai mare dintre ele si anume costul ridicat il poti combate folosind programul casa verde. Astfel dupa achitare si montare depui dosarul si poti primi cea mai mare parte din suma inapoi, in unele cazuri chiar pe toata, daca centrala se incadreaza in costurile enumerate mai sus. Trebuie spus totusi si ca trebuie sa cumparati o centrala de calitate chiar daca esti mai scumpa, deoarece aveti nevoie sa functioneze foarte bine aceasta necesitand si niste sisteme anexe care functioneaza pe baza curentului electric, motiv pentru care trebuie sa va asigurati si de fluxul continuu de curent instalandu-va si un generator automat sau UPS.

   Principiul de functionare al pompelor de caldura este si el foarte simplu din punct de vedere tehnologic, dar are un impact major atunci cand vine vorba despre protejarea mediului. Si anume pompa de caldura atrage caldura din mediul inconjurator (sol,apa,aer). Ele folosesc un lichid care atinge punctul de fierbere la o temperatura foarte mica, acesta este introdus intr-un circuit care se evapora, se comprima, condenseaza si se destinde. Atunci cand lichidul ajunge la o presiune redusa se face preluare caldurii din mediu si cum nivelul de temperatura al agentului lichid este mai ridicat decat in mediul inconjurator apare producerea de energie termica prin diferentele de temperatura. Ca sa putem capta caldura din sol avem nevoie de schimbatoare de caldura montate orizontal  numite si colectori pentru sol sau prin schimbatoare de caldura montate vertical - asa numite sonde pentru sol. La utilizarea apei freatice ca sursa avem nevoie de un put aspirant si un put absorbant (put drenant), acesta actioneaza ca un acumulator de caldura.

   Desi la prima vedere aceste produse par complicate si scumpe, trebuie sa stiti ca datorita programului casa verde 2012 ele sunt practic aproape gratis. Va ofera si capacitatea de a fi independent de solutiile termice arhaice in care trebuie sa va multumiti cu ce aveati ( aici ma refer la reteaua nationala de termoficare care in ultimii ani din cauza unui management defectuos nu face decat sa scumpeasca abonamentele si sa scada calitatea serviciilor ). Astfel veti avea prin mijloace proprii, ecologice si inepuizabile energie termica la discretie. Credem noi ca atata timp cat va recuperati banii investiti de la stat  si costurile de functionare sunt reduse aceste modalitati de producere a energiei sunt o afacere pentru caminul dvs.


panouri solare, panouri solare

No comments:

Post a Comment