Tuesday 27 March 2012

Pompa submersibila in regim hidrofor



Calcule pentru viitor: realizarea unei retele de alimentare cu apa independente
Cei care doresc realizarea unei retele de alimentare cu apa in regim propriu vor lua in considerare achizitionarea unei pompe submersibile care sa functioneze in regim hidrofor. Pentru aceasta va fi necesar, pe langa pompa submersibila propriu zisa, un vas de expansiune si un manometru presetat pentru functionarea in regim de hidrofor. Trebuie luate in calcul, pe langa inaltimea maxima de pompare a pompei corelata cu adancimea putului, si distanta de la put la casa, precum si inaltimea maxima la care trebuie pompata apa in casa. Daca toate aceste masuri se incadreaza in specificatiile respectivului model de  pompa, trebuie controlat si urmatorul parametru: debitul apei. La toate acestea se vor adauga si pierderile de sarcina ale instalatiei. Trebuie sa stiti ca la fiecare 10 m de coloana de apa se va pierde o admosfera. Daca din efectuare acestor calcule reiese ca puterea pompei este mica, se poate lua in calcul completarea puterii de pompare cu inca o pompa. Va conta si marimea vasului de expansiune. Un vas mai mare va solicita mai putin pompa, de unde poate rezulta o economie substantiala. Toate aceste componente este recomandabil sa fie achizitionate cu avizul unui inginer specialist, care sa va ghideze in alegerea celor mai bune variante. De multe ori modelele din supermarketuri propun vase mici, cel putin indoielnice sub aspect calitativ.

hidroforul – varianta ieftina si fiabila
Din pacate, se va dovedi ca aceasta varianta nu este intotdeauna fiabila. Pompa de hidrofor are cu totul alt randament si mod de functionare decat cea submersibila. Instalatia va trebui modificata, va fi necesara o supapa de sens pe teava de evecuare a pompei. In plus, presiunea apei la utilizator va fi cam mica ( circa 1 atm) in conditiile in care instalatia sanitara nu este subdimensionata. De aceea, este mult mai practic si mai ieftin sa se apeleze la un hidrofor care va putea fi folosit pentru alimentarea casei, eventualei piscine sau pentru a una gradina. Veti obiecta ca si acestea se pot arde. Da, aveti dreptate, dar in majoritatea covarsitoare a cazurilor vina este a utilizatorului. Ori hidroforul a functionat in gol, ori s-a blocat pompa. Din contructie, motoarele hidrofoarelor sunt foarte rezistente.

Sa gandim eco
Bineinteles, ambele solutii au in vedere doar locuintele relativ mici. Pentru ansambluri rezidentiale de mai mari dimensiuni vor fi necesare echipamente mult mai complexe. Insa pentru casuta de la tara este exact ceea ce trebuie. Nu uitati ca alternativele ecologice vor fi din ce in ce mai promovate, iar acestea sunt de cele mai multe ori in stransa corelatie cu alimentarea cu apa menajera. Incercati sa priviti in viitor si sa faceti primii pasi spre acesta. Programele guvernamentale incurajeaza astfel de proiecte deja. Acest segment este deja foarte dezvoltat in tarile uniunii europenii iar fondurile alocate acestui segment sunt in crestere. De ce sa nu facem economie pe bani europeni? Insa intrebarea corecta este: de ce sa nu ne gandim si la viitor?  La viitorul copiilor nostri care oricum vor trebui sa plateasca greselile noastre si ale generatiilor trecute. Revenind in registrul practic, un hidrofor sau o pompa submersibila pot fi inceputul unei frumoase prietenii cu alternativa eco. Dar si inceputul unei vieti din ce in ce mai putin dependenta de sistemul inchis, monopolist reprezentat de actualele retele de utilitati.


pompa submersibila, pompa submersibila

No comments:

Post a Comment