Wednesday 7 March 2012

Ecologia si economiile.

Multi dintre noi facem confuzia destul de des intalnita si anume confundam produsele ecologice cu cele scumpe. Si ajungem sa credem ca cei care au grija de mediu cheltuiesc si foarte multi bani pentru acest lucru. Probabil ca am inceput sa credem asta din cauza pretului ridicat al masinilor electrice. Dar poate nu stim faptul ca sunt atat de scumpe si pentru ca sunt extrem de rare. Unde mai punem si faptul ca mai mult de 60% din energie obtinuta la nivel mondial se face prin utilizarea combustibililor fosili. Energia nucleara este deasemenea nociva prin faptul ca lasa in urma deseuri extrem de periculoase pentru mediu si riscurile in caz de dezastru natural sunt extrem de mari o catastrofa de acest nivel ar putea lasa mediul distrus pentru o perioada de mai bine de 500 de ani.

De aceea atunci cand tragi concluzia ca masinile electrice sunt ecologice trebuie sa te uiti mai intai de unde isi procura energia, daca o procura din circuitul obisnuit nu poate fi ecologica, doar daca este solara. Un alt factor care devasteaza mediul este producerea energiei termice , proces care este deasemenea foarte poluant, dar nu si daca folosim noile metode si anume panouri solare, centrale cu peleti, pompe cu caldura, panouri solare.

Aceste solutii ne ajuta sa nu mai depindem de reteaua veche de termoficare intr-un mod cu adevarat ecologic. panouri solare de exemplu au ca principiu de functionare diferenta de densitate intre apa calda si cea rece, este binecunoscut faptul ca apa calda urca si cea rece coboara motiv pentru care apa incalzita de celulele din panou se duce in rezervor iar cea rece ii preia rapid locul incalzindu-se si ea la randul ei. Astfel intr-un timp scurt si cu ajutorul energiei solare care este inepuizabila din punctul nostru de vedere incalzim foarte usor apa nefiind nevoie sa mai folosim curentul electric sau gaze naturale. Pompele de caldura folosesc un principiu asemanator ( termosifon ) ele colecteaza caldura din mediul inconjurator si incalzesc apa in mare cam dupa acelasi principiu.

Cat despre centralele cu peleti ele sunt centrale care folosesc in loc de lemne peletii ce reprezinta produse obtinute din deseuri lemnoase in care este adaugat un liant si sunt presate pana cand se compacteaza extrem de bine, autonomia lor de ardere este incredibil de mare iar capacitatea lor calorica este cu 20-30% mai mare decat lemnul obisnuit de foc.

   Oricare din aceste metode le-am folosi ne asiguram noua insine o sursa economica, durabila si ecologica de a obtine energie termica. Ca sa nu mai spunem ca tehnic este aproape gratis din moment ce se acorda subventii de la 6000 ron la 8000 in functie de tipul de centrala aleasa. Tot ce trebuie sa faceti este sa depuneti acte pentru casa verde, acest program este deja de doi ani in functiune , si casa verde 2012 se anunta a fi un succes si mai mare decat cel din anii trecuti.

 Ca sa puteti fi eligibil pentru acest program trebuie sa nu aveti datorii catre bugetul de stat si sa achitati si instalati centrala pe urma depuneti dosarul pentru a va recuper practic aproximativ 90% din bani. Incercati sa investiti intr-un viitor mai bun, mai curat, atat pentru noi cat si pentru copii nostri, pana la urma merita si ei un loc curat in care sa traiasca.


pompe de caldura, casa verde

No comments:

Post a Comment